Vandaag een artikeltje over de kapitein van onze dames A: Sofie Bettens. Een speelster met een lange staat van dienst en een rijkgevulde carrière die haar geleid heeft tot de nationale damesreeksen. Naast een postspeelster met hoog basket-IQ en sterk basketinzicht is Sofie vooral een echte teamspeelster die het ploegbelang steeds boven zichzelf plaatst: een echte topper dus! 

Hoe en waar ben je begonnen met basket?
Ik ben op 12 jarige leeftijd beginnen basketten in de schoolploeg van Sint-Bavo. Ik zat op internaat en vulde mijn vrije tijd in met basketten.
Als 14 jarige ben ik dan aangesloten bij De Pinte om daar competitie te spelen. Zoals Sabine reeds gezegd heeft, spelen met de charmes van een buiten pleintje.
Onvergetelijk!

Wie was je basket jeugdidool? En waarom?
Toen ik jong was had ik 1 grote favoriet: de Kroaat Toni Kukoc. Kon prachtige passen uit zijn mouw toveren. Ik heb zelfs nog een handtekening van hem kunnen bemachtigen op mijn T-shirt.

Kan je eens je basketcarrière schetsen? Waar heb je zoal gespeeld?
Ik ben als speelster altijd heel honkvast gebleven. Ik heb slechts 1 maal de nood gevoeld om te veranderen van ploeg en dat was van De Pinte naar Jeugd Gentson. Na mijn 2 de zwangerschap ben ik gestopt met basketten. Maar daarna kwam de microbe toch heel hard terug. En ben ik terug beginnen spelen in De Pinte. Om dit seizoen met de ganse ploeg samen te smelten met Gavere. Een heel goede beslissing, vind ik nog altijd.

Wat is het meest memorabele moment uit je basketloopbaan?
Kampioen spelen is altijd een mooi moment. Van 3de naar 2de nationale gaan met De Pinte was heel leuk!
Ook een beslissende 3 punter gooien op de buzzer is een mega leuk gevoel.
Maar het mooiste moment beleef ik nog frequent door de mensen tegen te komen waar ik mee heb mogen samen spelen. De meeste spelen zelf wel niet meer, maar hun kinderen wel.

Wat zijn de ambities met de ploeg dit seizoen?
De ambitie van de ploeg dit seizoen is om kampioen te spelen.

Sofie (3e rechts onderaan) bij de titel van De Pinte in 3e nationale

Hoe probeer jij je rol als kapitein van de ploeg in te vullen? 
Mijn persoonlijke ambitie is eigenlijk elk jaar hetzelfde: mooi basket brengen en een team vormen waar het voor iedereen leuk is om in te spelen. Als ploeg samen vechten voor de overwinning. En als we verliezen dan doen we dit ook als ploeg. Als captain probeer ik het goede voorbeeld te geven. Je moet geen topscorer zijn om met inzet en samenspel de overwinning te kunnen pakken.
Basket is een mooie sport waarin je je fouten zelf kan recht zetten. Liefst tijdens de wedstrijd zelf nog, maar als dat niet lukt, dan heb je elke week een nieuwe kans om jezelf te bewijzen en te groeien.

Bedankt Sofie! We duimen dat de ambities mogen uitkomen 🙂