Vandaag in onze Q & A een gesprek met één van onze nieuwe Wildcats-bestuursleden Jan Marchand. Iemand met een uitgebreid basketverleden en een duidelijke toekomstvisie voor onze club. 

Hoe ben je in contact gekomen met onze club?
Toen een 2-tal jaar terug mijn oudste zoon Zeno aan sport wou gaan doen, was ik op zoek gegaan naar een leuke en sympathieke club, niet te ver van onze woonplaats Baaigem. BBC Wildcats was een logische keuze, al ben ik alvorens hem naar een introductiedag mee te nemen, toch eerst een paar keer naar de seniorploegen komen kijken…

Heb je zelf een basketverleden? Zo ja, kan je even schetsen?
Ik heb zelf meer dan 25 jaar op een vrij behoorlijk niveau gespeeld. Ik ben mijn carrière bij Gentson begonnen. Een aantal leerkrachten van mijn lagere school waren er immers basketcoach en aangezien voetballen op de speelplaats er verboden was… Steven Van Laere zat toen trouwens bij mij in de klas…
Bij Gentson doorliep ik alle jeugdreeksen en belandde al vrij vroeg in de seniorenploeg (die toen de overgang van 2de naar 1ste provinciale maakte). We raakten met ons ploegske dat hoofdzakelijk uit eigen jeugd bestond tot in de toenmalige nationale reeksen. Doordat de combinatie van veel trainen en hogere studies niet evident was, verhuisde ik via een korte tussenstop bij BBC Drongen naar Sint-Lievens-Houtem (2de prov). Daar speelde ik (met wisselend succes) nog een 6 tal seizoenen tot een uit de hand gelopen meningsverschil met het toenmalige bestuur een abrupt einde maakte aan mijn spelerscarrière.

Wat is je mooiste ervaring in je eigen basketcarrière? (een bepaalde wedstrijd? Een bepaald seizoen? …?)
Vooral aan mijn Gentsonperiode houd ik zeer goede herinneringen over. Een heel joviale club, met beperkte middelen , maar waar iedereen iedereen kende en waar jeugdopleiding centraal stond. We hadden er steeds fantastische coaches (Jean-Guy Van de Vyle, Yves en Alain Defraigne, Eric Rogiers, …) en in onze toenmalige thuishaven – de kleine sporthal van de Bollekesschool – waren we nagenoeg onklopbaar (We wonnen zo ooit eens tegen 1ste klasser Brussels).
Verder de internationale tornooien in Grasse (Zuid-Frankrijk), waar we niet altijd wonnen, maar wel steevast tot sympathiekste ploeg werden verkozen. Ook het jaartje FIBA-juniors waarin ik samen met zijn broer in dezelfde ploeg speelde was onvergetelijk.
En natuurlijk de 14-daagse trip naar Toronto (Canada), waar we tegen verschillende High-School teams speelden en waar ik ooit eens 10 driepunters in 1 wedstrijd scoorde…

Je bent sinds dit seizoen lid van het bestuur, wat zijn zoal je taken?
Sinds dit jaar probeer ik, waar mogelijk, het Wildcats-bestuur bij te staan en te ondersteunen en mijn professionele en sportieve ervaringen ten dienste van de club te stellen.
Een eerste focus lag in het contacteren en vastleggen van bestaande en nieuwe (shirt) sponsors. Dit met als doel voldoende fondsen te verzamelen om alle Wildcats-teams in nieuwe en vooral in dezelfde uitrustingen te kunnen steken. Aardig gelukt, lijkt me….
Verder tracht ik een aanspreekpunt te zijn voor de heren seniorploegen. Ik probeer op geregelde tijdstippen met beide coaches te overleggen en de spelers te steunen en aan te moedigen. Sinds kort doe ik hetzelfde voor de heren juniorenploeg. Dit vooral met de doorstroming van jeugd naar de seniorenploegen voor ogen…

Wat zou je als nieuw bestuurslid de komende jaren graag anders/beter zien?
Het lijkt me vooral zeer belangrijk om verder te blijven streven naar een financieel en sportief gezonde club. Daarnaast moeten we verder bouwen om te evolueren naar een lokaal stevig verankerde, familiale, traditieclub, met een atmosfeer waarin iedereen – van jong tot oud – zijn favoriete sport in de best mogelijke omstandigheden kan uitoefenen.
Aangezien de meeste bestuursleden ook nog drukke beroepsbezigheden hebben, is het betrekken van enthousiaste ouders en sympathisanten bij het clubgebeuren van cruciaal belang bij de verdere uitbouw van de club.

Waar hoop je dat we met de club binnen een 5-tal jaren staan? Wat is je toekomstvisie voor onze club?
Eerst en vooral zal de toekomst van de club grotendeels bepaald worden door de komst van een nieuwe sporthal in Gavere. Het is overduidelijk dat de huidige, beperkte accommodatie onze groei en een goede werking sterk beïnvloedt.
Dat de seniorploegen (dames en heren) aan een sterk seizoen bezig zijn, is duidelijk! Dat dit tevens gepaard gaat met een echte teamspirit en een intens groepsgevoel tijdens de pittige trainingen en wedstrijden is bovendien zeer leuk om te zien en te ervaren. Dit onderstreept onze gezonde ambities en toont aan dat we wellicht klaar zijn voor een trapje hoger… Hierbij mogen we het spelplezier zeker niet uit het oog verliezen en moeten we trachten om de jeugdspelers naar de seniorploegen te laten doorstromen.
Dat sinds kort ook een sterk groeiend aantal jonge spelertjes de weg naar de Wildcats Arena hebben gevonden, doet bijzonder veel deugd en bewijst dat de geleverde inspanningen van de laatste jaren hun vruchten afwerpen en dat we hard op de ingeslagen weg, moeten blijven verder werken !

Bedankt Jan!